Een auto huren in de Algarve

We kunnen het iedereen aanraden om een auto te huren wanneer je naar de Algarve gaat om op je eigen tempo al het moois verkennen wat de meest zuidelijke streek van Portugal te bieden heeft. Want behalve dat het openbaar vervoer in de Algarve vrij beperkt is, zijn er vooral onwijs veel mooie maar afgelegen plekken die je toch echt het beste per auto kan bereiken. Tel daarbij de flexibiliteit op die je hebt als je over een huurauto beschikt en je zult begrijpen waarom wij fan zijn. Waar je precies op moet letten als je een auto wil huren in de Algarve? Daar vertellen wij je meer over.

Aanbieders

Om maar meteen bij het lastigste punt te beginnen; de talloze aanbieders die er zijn. Ondanks het grote aanbod, kun je aanbieders van huurauto’s grofweg in tweeën verdelen. Zo kun je er voor kiezen om rechtstreeks een auto te huren voor je vakantie in de Algarve bij een autoverhuurmaatschappij zoals bijvoorbeeld Alamo of Europcar. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om een reservering te maken via een tussenpartij. Deze tussenpartijen worden ookwel brokers genoemd en concurreren vooral op prijs. Laat je hierdoor niet te snel verleiden, want je kan van een koude kermis thuiskomen als je niet goed naar de kleine lettertjes van deze partijen kijkt. Wij vertellen je meer over de belangrijkste verschillen.

Tussenpartijen

Tussenpartijen, zogeheten brokers, bemiddelen voor de grote bekende internationale verhuurmaatschappijen. Ze hebben dus geen eigen wagenpark tot hun beschikking maar dienen echt als tussenpartij. Omdat ze op grote schaal contracten hebben met de bekende maatschappijen, kunnen ze vaak scherpe prijzen aanbieden. Dit is ook meteen het grootste voordeel van zo’n tussenpartij. Je profiteert vaak van lage prijzen. Maar, laat je hierdoor niet gek maken en bekijk goed wat er daadwerkelijk in de prijs zit inbegrepen. Ook doe je er verstandig aan om altijd nog de prijs te vergelijken die je zou betalen wanneer je wel rechtstreeks zou boeken. Op die manier kun je bepalen of het alleen een goede deal lijkt, of ook daadwerkelijk is.

Brokers

Wanneer je boekt via een broker, ontvang je een voucher. Met deze voucher kun je bij aankomst naar het autoverhuurbedrijf waar je via je broker hebt geboekt. Zij zullen je vervolgens verder helpen. Het is goed om vooraf te controleren wat bij de prijs inbegrepen zit. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je via zowel je broker als de autoverhuurmaatschappij zelf een verzekering afsluit. Het grootste nadeel van brokers zit ‘m over het algemeen in het klantcontact. Vaak kun je met klachten niet bij hen zelf terecht en verwijzen zij je door naar de autoverhuurder zelf. Je kan het idee krijgen van het kastje naar de muur te worden gestuurd. De bereikbaarheid van brokers is over het algemeen een stuk minder goed.

Rechtstreeks boeken

Is het prijsverschil niet heel erg groot? Of vind je goede bereikbaarheid heel erg belangrijk? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om rechtstreeks bij een autoverhuurbedrijf een auto te huren voor je vakantie in de Algarve. Op die manier ben je niet afhankelijk van andere partijen en weet je zeker wat je boekt. Mocht je onverhoopt toch tegen problemen aanlopen, dan kun je de verhuusmaatschappij rechtstreeks benaderen.

Autohuur tips voor de Algarve

  • Zorg voor een creditcard. Zonder creditcard ben je qua autohuur – niet alleen in de Algarve – vrijwel nergens. Verder is het een harde vereiste dat de naam die op de creditcard staat, overeenkomt met de naam van de hoofdbestuurder. Wanneer alleen jouw partner een creditcard heeft en jijzelf niet, kan alleen jouw partner hoofdbestuurder zijn.
  • Denk na over welk type auto je wilt huren. Ben je van plan om het binnenland van de Algarve te gaan verkennen? Huur dan zeker geen kleine auto met te weinig motorcapaciteit. Daar tegenover staat ook weer dat wanneer je met z’n tweeen bent en een auto wilt huren om je op je vakantiebestemming eenvoudig te kunnen verplaatsen een klein autotje wel weer voldoende is. Onderschat de categorie en het type auto dat je kiest dus niet.
  • Houd rekening met de tijd waarop je je huurauto ophaalt en weer inlevert. Als de inlevertijd na de ophaaltijd valt, betaal je namelijk voor een extra dag huur. Wanneer je de auto vanaf 13:00 wilt huren en hem op de laatste dag weer om 14:00 wilt inleveren, betaal je dus voor een complete extra dag. Wanneer je ervoor kiest om hem een uurtje eerder, om 13:00 in te leveren, betaal je die extra dag niet. Ga hier dus slim mee om!
  • Check je huurcontract goed. Het is niet het leukste klusje, maar wel een hele belangrijke. Zorg dat jij pas wegrijdt met de huurauto zodra je zelf helder hebt hoeveel je waarvoor betaalt en wat wel en niet is inbegrepen. Zo kan het bijvoorbeeld verschillen of een onbeperkt aantal kilometers wel of niet is inbegrepen. Ook hangt het per verhuurmaatschappij en contract af of je al dan niet de landsgrenzen mag oversteken. Handig om te weten wanneer je in Portugal een auto huurt en je een dagje de grens naar Spanje zou willen oversteken bijvoorbeeld.
  • Laat je niet te snel verleiden tot extra’s. Vaak bieden maatschappijen scherpe tarieven aan en zitten de verdiensten in extra’s waar je vaak de hoofdprijs voor betaalt. Zo is het huren van een navigatiesysteem vaak enorm duur en kun je veel beter een eigen kastje meenemen. Heb je die niet? Dan kom je met een navigatie app op je telefoon vaak ook al een heel eind.
  • Controleer tot slot altijd de auto op schade voordat je wegrijdt. Maak foto’s en/of filmpjes van de auto zodat je bewijs hebt en nooit achteraf voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

Ook leuk om te lezen

Deze typische etenswaren komen uit de Algarve
tijdsverschil-algarve
Tijdsverschil in de Algarve: dit is hoe het zit
tolwegen-algarve-portugal
Dit is wat je over tolwegen in de Algarve moet weten

Algarve Checklist

Accommodaties

Booking.com

Vliegtickets

Transavia

Pakketreizen

TUI, Sunweb en Eliza was Here

Autohuur

Alamo of Sunnycars

Bagage

Bagageonline

Vliegtickets vergelijken

Kayak