10x de mooiste stranden van de Algarve

De Portugese Algarve, die de gehele breedte van de zuidkust van Portugal beslaat, is niet voor niets populair onder strandliefhebbers. Met een kustlijn die zo’n 200 kilometer breed is, barst het van de stranden in de Algarve. De een rustig en verlaten, de ander middenin de gezellige drukte van een badplaats. Wanneer je naar de Algarve wilt heb je dus een ruime keuze uit verschillende stranden. wanneer je zin hebt in een dagje luieren op het strand. Wij hebben de mooiste stranden van de Algarve voor je op een rij gezet.

Op zoek naar de beste deals voor de Algarve? Tips van Algarveguide.nl:
>> Vliegtickets: Transavia
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Autohuur: Alamo of Sunnycars
>> Accommodaties: Booking.com
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here

Wat een mooi strand is, is natuurlijk heel erg persoonlijk en hangt helemaal af van je eigen wensen en voorkeuren. Om je een handje te helpen in het maken van de beste keuze hebben we de stranden van de Algarve onderverdeeld naar regio. Zo kun jij vervolgens helemaal zelf bepalen welk strand je in de Algarve het liefste bezoekt.

Stranden Oost Algarve

Het oosten van de Algarve is het meest rustig vergeleken met de rest van de streek. Praten we over de Oost Algarve, bedoelen we het gebied ten oosten van de stad Faro tot en met de rivier Guadiana tegen de Spaanse grens. Dit gebied wordt ook wel aangeduid als Sotavento. Stranden in het oosten van de Algarve zijn langgerekt en vooral vlak. Ook liggen de meeste stranden op zandeilanden en zijn ze enkel te bereiken met een bootje op een loopbrug. De wat lastigere bereikbaarheid zorgt er onder andere voor dat de stranden hier over het algemeen rustiger zijn dan elders in de streek. Een paar stranden op een rij.

1. Praia da Ilha do Farol

Praia da Ilha do Farol is een strand en ligt op het gelijknamige paradijselijke zandeilandje voor de kust. Je kunt dit strand bereiken per privebootje of ferry vanuit Cais Portas do Mar in Faro.

2. Ilha da Tavira

is een lange zandbank met verschillende stranden. Het eiland is bereikbaar met een veerboot vanuit Tavira. Op Ilha da Tavira ligt ook het langgerekte strand Praia do Barril. Het is beroemd door haar monument van vele scheepsankers.

Stranden Centraal Algarve

Wanneer je zoekt op foto’s van stranden in de Algarve is de kans groot dat je afbeeldingen ziet van goudgele stranden omringd met reusachtige rotsen en kliffen. Dit is namelijk precies hetgene dat deze Portugese streek kenmerkt en deze stranden kom je vooral in centraal Algarve tegen. Centraal Algarve beslaat officieel het stuk tussen Faro en Lagos en wordt ook wel Barlavento genoemd. In deze streek vind je de bekende, drukke badplaatsen als Albufeira, Portimao en Armação de Pêra.

3. Praia do Ana

Praia do Ana ligt in Lagos. Behalve dat het strand tot een van de mooiste van Europa behoort, is Lagos op zichzelf ook een bestemming waar je veel kunt zien en doen.

4. Praia dos Três Irmãos

Praia dos Três Irmãos betekent drie broers en deze is afgeleid van de grote rotsen die op het strand staan. Deze natuurlijke beschutting zorgt er ook voor dat het hier niet vaak hard waait.

5. Praia da Rocha

Natuurlijk mag Praia da Rocha als een van de bekendste stranden van de Algarve niet ontbreken in dit rijtje. Dit lange en brede strand hoort bij de gelijknamige badplaats met gezellige boulevard waar genoeg winkels en restaurants te vinden zijn. Het strand is druk maar omdat het breed is kun je wel gemakkelijk een stukje doorlopen om een rustiger plekje te bemachtigen.

6. Praia da Marinha

Praia da Marinha ligt vlakbij Lagoa (niet te verwarren met Lagos) en domineert niet voor niets in diverse lijstjes van mooiste stranden van Europa. Dit strand wordt omgeven door indrukwekkende geel/goudkleurige rotsformaties.

7. Praia de Albandeira

Een minder bekend en druk maar zeker niet minder mooi strand is Praia de Albandeira. Dat het hier rustiger is heeft ermee te maken dat er geen ligbedden of parasols te huur zijn op het strand. Praia de Albandeira wordt hierdoor de perfecte plek voor een fijne strandwandeling of het lezen van een goed boek in alle rust. Ook het bekijken van de zonsondergang is hier een waar feestje.

8. Praia dos Pescadores

Praia dos Pescadores is het strand van Albufeira en grenst direct aan het oude centrum van deze drukbezochte badplaats. Zomers is het hier wel erg druk.

Stranden West Algarve

De westkust van de Algarve is meer ruig en onontdekt. Vanwege de hoge golven is deze regio vooral populair bij surfers. Wandelaars kunnen hier genieten op de lange afstandsroute Rota Vicentina over oude visserspaden langs de kust.

9. Praia da Bordeira

Praia da Bordeira is een ontzettend breed strand gelegen bij het plaatsje Carrapateira en wordt om dit reden ook wel Praia da Carrapateira genoemd. Het strand trekt niet perse badgasten maar vooral surfers.

10. Praia do Amado

Praia do Amado wordt gezien als een van de beste surf spots van Portugal. Aan het strand zit een surfschool gevestigd en er worden zelfs nationale en internationale surf wedstrijden georganiseerd. Een must dus voor alle surf liefhebbers.

Op Algarveguide.nl nemen we je mee op ontdekkingstocht door de mooiste streek van Europa: de Algarve. Hier laat je je inspireren en informeren en word je misschien wel net zo verliefd op de Algarve als wij dat al zijn.